Erken çocukluk döneminde bireylerin kazandığı tuvalet becerilerinin ülkemizde ne kadar önemsenmediği genel kullanıma açık olan bir lavabonun halinden de anlaşılmaktadır. Üzerinde durulmayan ya da çok ciddi olumsuzların hem çocuğa hem de aileye yansıdığı bu eğitim süreci aslında çocuğun ilk toplumsal kurallara karşılaştığı, kendi bedeni ve sosyal süreçlerde ilk söz hakkına ve kontrolle sahip olduğu olgudur. Tuvalet eğitimi her ne kadar önemsizmiş gibi değerlendirilse de bireyin yaşamında son derece ciddi etkilere sahip olabilecek bir eğitim sürecidir. Bu eğitim süreci son zamanlarda başlı başına bir gelişim alanı olarak kabul edilmeye başlayan cinsel gelişimden, sosyal-duygusal gelişime kadar bir çok alana etki etmektedir. Bireyin kişilik özellikleri üzerinde etkisi olduğu konusunda kuramlar ve bilimsel çalışmalar mevcuttur. Bu nedenle ülkemizde bir kesimin neredeyse hiç umursamadığı, bir kesimin ise neredeyse çok ciddiye aldığı ama her iki kesiminde çoğu zaman ciddi yanlışlıklar yaptığı bir beceridir.
Doğal gelişim gösteren çocuklara öğretiminin aile ve çocuğun çevresi tarafından abartıldığı ve ailenin doğru uygulamaları bilmemesinden kaynaklı olarak ciddi sıkıntılar yaşadığı bu durum yetersizliği olan bireylerde ve ailesinde daha önemli sorunlara neden olmaktadır. Özellikle tuvalet eğitiminin ilerleyen yaşlara kadar çocuklara kazandırılamaması aile üzerinde hem ekonomik hem de psikolojik yük haline gelmekte ve ailenin yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır.
Tüm bu nedenler göz önünde bulundurulduğunda tuvalet eğitiminin nasıl yapılması gerektiği konusunda özel eğitim alanında çalışan uzmanların ve doğal gelişim gösteren çocuklarla çalışan uzmanların bu konuda etkili bir model olan ve bilimsel çalışmalar ile etkililiği kanıtlanmış “Uyarlanmış Yoğun Tuvalet Eğitim Modeli” konusunda bilgilendirilmeleri yerinde olacaktır (Ardıç ve Cavkaytar, 2014).
Ancak bu eğitimde söz konusu model konusunda uzmanların bilgilendirilmesi hem doğal gelişim gösteren çocukların hem de yetersizliği olan çocukların sağlıklı gelişimleri için yeterli değildir. Bu nedenle bu eğitim uygulaması teorik bilgi ile de genişletilmiştir. Bu amaç doğrultusunda şu konu başlıkları ele alınmıştır: (a) Tuvalet Becerileri Nedir?, (b) Tuvalet Becerileri ve Cinsellik, (c) Tuvalet Becerileri ve Kişilik Gelişimi, (d) Tuvalet Becerilerinin Öğretiminde Yanlış Bilinenler, (e) Tuvalet Becerilerinin Öğretimi için Ön Koşul Becerileri, (f) Uyarlanmış Yoğun Tuvalet Eğitim Modeli Nedir? ve (g) Uyarlanmış Yoğun Tuvalet Eğitimi Modelinin Uygulanması.
Bu çalıştay sonunda uzmanların hem doğal gelişim gösteren çocuklara hem de yetersizliği olan çocuklara kısa sürede, çocukların gelişimsel süreçlerine zarar vermeden aksine bu süreçleri destekleyerek tuvalet becerilerini öğretebilecek becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.